Home Nuus Lang Arm van die Gereg – Michael Vlok na 4 jaar eers...

Lang Arm van die Gereg – Michael Vlok na 4 jaar eers gevonnis-

1425
0

Foto Bo: Die moordtoneel in 2006 langs die R43, rigting Stanford.

Michael Vlok, wat in 2006 skuldig bevind is aan die moord op Louis Swart, is in 2018 weer in hegtenis geneem.  Vlok was uit op parool, maar is ná ‘n skietvoorval in Gansbaai SAPD se aanklagkantoor, weer in hegtenis geneem.  Eers na 4 jaar het daardie saak op 19 Mei 2022 in die Bredasdorp Streekshof voorgekom, waar hy gevonnis is – hy is 25 jaar gevangenisstraf opgelê, waarvan 11 jaar effektiewe gevangenisstraf is.

Vlok is gedurende 2017 op parool vrygelaat nadat hy slegs elf van sy 18 strafjare uitgedien het.  Hy het egter nie sy paroolvoorwaardes nagekom nie en is op 14 Desember 2018 weer in hegtenis geneem nadat hy onder andere ‘n vuurwapen gesteel het.  Terwyl hy in Gansbaai SAPD se aanklagkantoor vir ondervraging was, het hy onverwags Adj.Off. Vermeulen omgestamp en sy dienspistool gegryp en op hom geskiet, maar hom rakelings gemis.  Vlok het losgeruk en weggehardloop.  Direk na die voorval was hy weer by ‘n huisbraak betrokke, waar nog ‘n skoot afgevuur is.  Hy is weer in hegtenis geneem – op die volgende klagtes: diefstal van ‘n vuurwapen; huisroof waarby geweld betrokke was; in besit van ‘n vuurwapen waarvoor hy nie ‘n lisensie gehad het nie; die nie-nakoming van paroolvoorwaardes; die afvuur van ‘n vuurwapen in ‘n munisipale gebied; verset teen arrestasie; ontsnap uit aanhouding; poging tot moord.  Parool is geopponeer.

Tydens die vonnisoplegging in Bredasdorp is hy op 4 aanklagte skuldig bevind en in totaal 25 jaar gevangenisstraf opgelê, waarvan hy 11 jaar effektief moet uitdien.  Die vonnis lui voorts dat die tronkstraf eers in werking tree nadat hy sy parooltydperk uitgedien het.  Dan is daar ook nog die res van die 18 jaar wat hy sedert 2006 besig was om uit te dien, nadat hy destyds tot 40 jaar tronkstraf gevonnis is.

Die 2006-moord

Die liggaam van die 19-jarige (destyds) Louis Swart is op 13 Februarie 2006 langs die R43 na Stanford in die sand op ‘n swart gebrande veld gekry.  Hy is met ‘n swaar kaliber rewolwer in die gesig, agterkop en rug geskiet.  Sy motor is die volgende middag by Akkedisberg in die bosse naby Van Brakelstoor opgespoor.

Foto links: Wyle Louis Swart wat in 2006 vermoor is.

Michael Vlok (toe 19 jaar oud) is kort daarna naby Potchefstroom in hegtenis geneem in verband met die moord, terwyl hy per trein vanaf Kaapstad na Johannesburg oppad was.  Vlok het destyds ‘n ryloopgeleentheid by Louis Swart vanaf Kleinbaai dorp toe gekry.  Vlok het hom gedwing om deur die dorp te ry tot waar hy hom later koelbloedig langs die pad geskiet het.  ‘n Baie kort hofsaak het destyds gevolg, waarna hy tot 40 jaar gevangenisstraf gevonnis is, waarvan 18 jaar effektiewe gevangenisstraf was.

Foto regs: Michael Vlok op 19-jarige ouderdom ná sy in hegtenisname in 2006.

Hardus Botha

Previous articleGoeie Eisteddfod-prestasies – Laerskool Gansbaai
Next articleAgri Wes-Kaap se Jongboer van die Jaar -Ian Cunningham